Vanuit Vila Holanda heeft men aan de ene kant een adembenemend panoramaoverzicht over de Atlantische Oceaan en naar het buureiland São Jorge. (Op www.azores.nl vind je een prettig vakantiehuis op Sao Jorge).
Aan de andere zijde bevindt men zich bijna aan de voet van de imposante vulkaan Pico met zijn uitgestrekte bossen, velden en weilanden. Hier is ook het eiland naar vernoemd: Pico is met een hoogte van 2351 meter de hoogste berg van Portugal. De top van Pico is bij helder weer, onder begeleiding van een gids, te voet bereikbaar.

Niet ver van hier ligt de Zona des Adegas ( wijngebied ), dat als werelderfgoed op de Unesco lijst is opgenomen. Heup tot schouderhoge muren van zwarte lavastenen beschermen hier de wijnvelden met oeroude wijnkelders en stralen warmte uit aan de ranken, waaruit heerlijke vulkaanwijnen gebotteld worden. Deze zijn ook in speciale wijnproeverijen te proeven.

Door het adembenemend mooie en vruchtbare vulkanische landschap is het eiland een eldorado voor rust- en natuurvrienden. Goed gemarkeerde wandelroutes sturen je te voet, met de fiets of met de auto door een zeer mooie natuur met spectaculaire panoramauitzichten.

Door het subtropische klimaat en de geïsoleerde ligging van de Azoren is er  zeer speciale flora en fauna te vinden. Het klimaat is aangenaam mild: In de zomer 25 graden en in de winter zelden kouder dan 14 graden.

Vanuit Vila Holanda kan men veel ondernemen. Bezienswaardig zijn de zeer oude dorpen São Roque, Lajes do Pico ( bekend door hun walvismusea ), São Joao, Rebeirinha, Lajido en de kleine hoofdstad Madalena. Het wordt aanbevolen een ontdekkingreis te doen naar de sporen van de walvisvangers en bootbouwers. Lajes do Pico is hét whale-watchingadres van Pico. Meer dan twintig verschillende walvissoorten en dolfijnen duiken regelmatig op voor Pico. Het meenemen van een verrekijker is een aanbeveling.

Op het rotsachtige vulkaaneiland zijn geen zandstranden aanwezig. Zwemmen is daarom vooral in de speciaal ingerichte natuurzwembaden, in het heerlijke frisse Atlantische water, aan te bevelen.

Van Madalena uit kan men met de veerboot in een half uur naar het buureiland Faial oversteken, naar de interessante haven van Horta. Daar zult u onder andere het bekende “Café Peter Sport” aantreffen, waar zeilers uit alle delen van de wereld een traditionele gin-tonic drinken. Van São Roque uit kan men met de veerboot het buureiland São Jorge bezoeken, bekend van zijn kaasproductie.

De regionale keukens van diverse restaurants zijn rijk aan vis en sappige steaks begeleid door specialiteiten van alle eilanden.

De dichtstbijzijnde supermarkt, café en restaurants zijn op 5 km afstand van Vila Holanda.